Cobo haalt uit op beruchte Angliru
 
Juan José Cobo Acebo heeft hard op tafel geklopt in de vijftiende rit van de Vuelta a España. De Spanjaard schitterde op de loodzware Angliru en reed Bradley Wiggins uit de rode leiderstrui.

Geox boven op monstercol

Etappe vijftien boezemde de Vueltakaravaan het meest angst in. De tocht door Asturië, ingekort tot 142,2 kilometer, eindigde immers op de top van Angliru: Spanje's meest beruchte klim, 12,5 kilometer lang met een gemiddelde stijging van ruim tien procent en pieken tot 24 procent.

Quick Step en Cofidis probeerden uitvoerig een mannetje mee te krijgen in de vroege vlucht, maar slaagden daar niet in. Het waren Dimitri Champion, Simon Geschke en Andrew Talansky die wisten te ontsnappen en naar een voorsprong van om en bij de zes minuten reden.

Johan Vansummeren, Tom Boonen en nog enkelen raakten betrokken bij valpartijen, zonder veel erg. Op de voorlaatste klim, de Cordal, werd Geschke als laatste ingelopen en toonden onder meer bergkoning David Moncoutié, Marzio Bruseghin en Carlos Sastre zich erg bedrijvig.

Laatstgenoemde was ook de eerste aanvaller op de slotklim. De voormalige Tourwinnaar werd na een tijdje echter overvleugeld door Igor Anton, die op zijn beurt met nog zes kilometer te gaan afgelost werd door Juan José Cobo. De andere kleppers hadden geen antwoord.

Cobo klom aan een indrukwekkend tempo en deelde een serieuze tik uit aan het adres van leider Bradley Wiggins. De Brit parkeerde ook nog in de slotfase en moest ploegmaat Chris Froome, Wout Poels en Denis Menchov laten gaan. Dat trio strandde uiteindelijk op driekwart minuut van de dertigjarige renner van Geox, die nu plots het klassement aanvoert.

Dankzij zijn tweede plaats komt Poels de top tien binnen. Maxime Monfort presteerde ook sterk en schuift in de stand op naar plaats vijf, net na Bauke Mollema. Jurgen Van den Broeck kende meer moeite met de Angliru, maar behoudt wel zijn negende stek. Vincenzo Nibali moet ondertussen nog op een mirakel hopen wil hij zichzelf opvolgen als eindwinnaar.

2011-09-04 door Wim Van Vlierberghe