Parijs kroont gele Evans en groene Cavendish
 
Met een derde succes op de Champs-Élysées heeft Mark Cavendish eindelijk de groene trui veroverd. De grootste onderscheiding was uiteraard voor Cadel Evans, de eerste Australiër die de Tour de France op zijn naam schrijft. De broertjes Schleck mochten mee op het eindpodium.

Dromen komen uit

De gebruikelijke apotheose van de Ronde van Frankrijk vergde nog maar 95 kilometer van de renners. Vanuit Créteil werd er koers gezet naar Parijs, waar op en rond de overbevolkte Champs-Élysées acht plaatselijke ronden van zes kilometer op het programma stonden.

Na het traditionele wandeltempo in de openingsfase, met de spotlights vol op de winnaars van de klassementen, werd er in de Franse hoofdstad dan toch stevig gekoerst. De groene trui was de enige die nog geen definitieve eigenaar had, al kon hij Mark Cavendish amper ontsnappen.

Maar toch. De HTC-trein verwachtte zich aan aanvallen en speelde het slim door Lars Bak mee te sturen in een vlucht. De kopgroep bestond verder nog uit Kristjan Koren, Christophe Riblon, Sergio Paulinho, Ben Swift én Jérémy Roy, de meest strijdlustige van alle deelnemers.

Het zestal reed zowaar driekwart minuut bijeen en zette zo druk op de andere sprintersploegen. Die hadden aan de tussensprint al een opdoffer van Cavendish gekregen en rolden nu tegen wil en dank in de rode loper uit voor de Britse springveer, die gretig in zijn handen wreef.

Bak leek op zijn beurt even op weg naar een stunt, maar de Deen strandde op een tweetal kilometer van de streep. Belgisch kampioen Philippe Gilbert voerde vervolgens de snelheid op voor André Greipel, maar Team HTC trok het laken indrukwekkend naar zich toe.

In de laatste rechte lijn beschikte Cavendish nog over twee pionnen, het werk afmaken leek wel een koud kunstje. Edvald Boasson Hagen werd tweede, Greipel van ver nog knap derde. Maar de vijfde ritzege - de twintigste in totaal (!) - en het langverwachte groen van 'the Manx Express' bedreigen zat er niet in. De nog altijd maar 25-jarige Brit blonk bij de prijsuitreiking.

Hetzelfde gold voor Cadel Evans, die zijn gele droom op zijn 34e waarmaakt en meteen de allereerste Australiër is die zijn naam bijschrijft op de mooiste erelijst in het wielrennen. Aan zijn zijde Andy en Fränk Schleck, de eerste broers die samen op het eindpodium staan. Ook Samuel Sánchez en Pierre Rolland werden gehuldigd, als beste klimmer en beste jongere. Sterkste ploeg was Garmin-Cervélo, Roy degene met de meeste kilometers in de aanval.

Voor de Belgen was deze Tour, ondanks het uitvallen van grote hoop Jurgen Van den Broeck en Tom Boonen, een succes. Gilbert won de eerste rit en droeg dus geel, Jelle Vanendert gunde zijn land eindelijk nog eens winst in een bergrit en Kevin De Weert eindigde dertiende. De Nederlanders trokken zich op aan de moedige Johnny Hoogerland die doorzette na een dramatische val, want een gehavende Robert Gesink kon de verwachtingen niet waarmaken.

2011-07-24 door Wim Van Vlierberghe