Piepoli en Cobo baas in Hautacam
 
De tiende Touretappe, een tocht over de Tourmalet naar Hautacam, is gewonnen door Leonardo Piepoli. Tweede werd ploegmaat Juan José Cobo, Cadel Evans greep het geel.

Tourmalet schept meer duidelijkheid

Waar in de negende etappe de benen nog gespaard werden, zou de tiende met aankomst boven iedereen uit zijn kot moeten lokken. In Pau werd de 154 kilometer lange rit op gang getrokken, de aankomst werd bereikt na een vijftien kilometer lange klim naar Hautacam. Onderweg kregen de renners de Tourmalet te verduren, een van dé 'beesten' in deze Ronde van Frankrijk.

Veel meer klimwerk was er op enkele kuitenbijters echter niet te vinden, dus werden vroege vluchters niet afgeschrikt. Na tien kilometer al reed een groep van vierentwintig renners weg. Daarbij onder meer bolletjestrui David De La Fuente (Saunier Duval) Fabian Wegmann (Gerolsteiner) Filippo Pozzato (Liquigas), José Ivan Gutierrez (Caisse d'Epargne), Yaroslav Popovych (Silence-Lotto) en Romain Feillu (Agritubel). Het omvangrijke gezelschap verzamelde echter nooit meer dan een minuut, vijftig kilometer verderop haalde het peloton een groot deel weer bij.

Zeven renners gingen echter door: Fabian Cancellara (Team CSC), Hubert Dupont (Ag2r), Markus Fothen (Gerolsteiner), Jérémy Roy, Rémy Di Gregorio (Française des Jeux), Leonardo Duque (Cofidis) en Oscar Freire (Rabobank). Die laatste pakte twee tussensprints mee en nam zo weer de leiding over in het puntenklassement. Freddy Bichot (Agritubel) ging vrij laat in de tegenaanval, het peloton liet begaan. Aan de voet van de Tourmalet, op een zeventigtal kilometer van de streep, was het verschil gegroeid tot boven de negen minuten.

Bichot zou uiteindelijk tot op tien seconden naderen van de kopgroep, waaruit Di Gregorio wegreed. De bijna 23-jarige Fransman bleek op Quatorze Juillet een maatje te groot voor zijn metgezellen en klom eenzaam naar de top. Daar had hij ruim twee minuten voor op ploegmaat Roy, Dupont en Duque. De fel uitgedunde groep der favorieten kwam boven met een achterstand van zes minuten, vooral door een hels tempo van Jens Voigt (Team CSC). Grootste slachtoffers daarvan waren Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne), Damiano Cunego (Lampre), Samuel Sánchez (Euskaltel) en de twee Belgen Maxime Monfort (Cofidis) en Stijn Devolder (Quick Step). Die laatste gaf tot op een paar kilometer van de top een uitstekende indruk, maar kwam dan zichzelf meermaals tegen en zou aan het eind bijna een kwartier prijsgeven op de uiteindelijke ritwinnaar.

In de afdaling wist de groep Valverde-Cunego de kloof met de beteren niet meer te dichten. Meer nog, door berewerk van de ingelopen Cancellara en Voigt werden ze alsmaar verder achteruit geslagen. Op Di Gregorio na werden alle vroege vluchters voor de voet van de slotklim gegrepen. Niet veel later was ook de jonge volksheld eraan voor de moeite, maar de Prijs van de Strijdlust was vandaag wel de zijne.

Zoals verwacht waren het de mannen van Saunier Duval die de prikken uitdeelden. Maar ook Fränk Schleck mengde zich, de Luxemburgse kampioen van Team CSC was de eerste die weggeraakte. Leoanrdo Piepoli (Saunier Duval) ging mee in zijn zog, even later kwamen ook Juan José Cobo (Saunier Duval), Bernhard Kohl (Gerolsteiner) en Vladimir Efimkin (Ag2r) aansluiten. Klassementsrenners Cadel Evans (Silence-Lotto), Denis Menchov (Rabobank) en Carlos Sastre (Team CSC) losten elkaar voor geen meter en zo konden Riccardo Riccò (Saunier Duval), Christian Vandelde (Garmin-Chipotle), Vincenzo Nibali (Liquigas), Moisés Dueñas (Barloworld) en Mikel Astarloza (Euskaltel) weer aansluiten. Leider Kim Kirchen (Columbia) sloeg daar net niet in, van beste jongere Andy Schleck (Team CSC) geen spoor meer vooraan.

De twee 'Sauniers' bleken de sterksten in de kopgroep. Schleck bood weerwerk tot op tweeënhalve kilometer van de streep en moest toen lossen, maar ook Cobo zag alle kleuren van de regenboog in het wiel van 'Il Trullo Volante'. De Italiaan mocht dan ook meer dan verdiend als eerste over de streep rijden, met zijn Spaanse ploegmaat in het wiel. Schleck werd vierde, Kohl vijfde en Efimkin zesde. De tenoren kamen boven op goed twee minuten, Evans hield uiteindelijk in het klassement een seconde over op Schleck. De schijnbare zet om het geel uit de ploeg te houden mislukte dus nipt, maar de Australiër kon zijn emoties op het podium maar moeilijk bedwingen. Riccò mocht zich de nieuwe eigenaar van de witte en de bolletjestrui noemen. Sánchez, Cunego en Valverde verloren uiteindelijk meer dan vijf minuten.

2008-07-14 door Wim Van Vlierberghe