Chavanel pakt zege, Gesink grote verliezer
 
De voorlaatste etappe in Parijs-Nice werd de doodsteek voor Robert Gesink. De Nederlandse hoop werd op achterstand gezet door zijn naaste belagers, waarvan Sylvain Chavanel de slimste was.

Kracht en ervaring doen Gesink de das om

De zesde, op één na laatste en tevens langste etappe in Parijs-Nice was de traditionele tocht over de Col du Tanneron naar Cannes. In Sisteron, waar daags voordien de finish lag, luidde het startschot dat de renners met de 206 kilometer lange taak opzadelde.

Zeven renners zochten hun heil in een lange ontsnapping. Het waren Bernhard Kohl (Gerolsteiner), Matthieu Sprick (Bouygues Telecom), ploegmaats Bobby Julich en Chris Anker Sørensen (Team CSC), twee Belgen met tweevoudig ritwinnaar Gert Steegmans (Quick Step) en Kevyn Ista (Agritubel), en de altijd actieve Aleksandr Kuschynski (Liquigas). Steegmans kreeg het op de vele opeenvolgende beklimmingen op zijn heupen, maar hield stand terwijl ze naar een maximale voorsprong van dik vijf en een halve minuut reden. Aanvankelijk maakte ook Clément Lhotellerie deel uit van de kopgroep, maar de leider in het bergklassement betekende een gevaar voor zijn metgezellen door zijn goeie klassement en liet zich weer uitzakken.

Op weg naar de gevreesde Tanneron moesten de twee Belgen vooraan de rol lossen, en ontstond er ook achteraan opschudding. Leider Robert Gesink reed lek, maar kon zich met de steun van zijn laatst overgebleven Rabobankploegmaats en de solidariteit van zijn concurrenten weer in het peloton handhaven. Op de beklimming zelf werd er snedig gekoerst. Zowel Sylvain Chavanel (Cofidis) als Caisse d'Epargnerenners Luis Léon Sanchez en David Lopez Garcia probeerden een kloof te slaan, maar kregen geen vrijgeleide.

Op de top versnelden Sanchez en Chavanel met Damiano Cunego (Lampre) opnieuw. Davide Rebellin (Gerolsteiner) en Rinaldo Nocentini (Ag2r), de naaste belagers van de leider, pikten aan en smeten zich als een bom in de afdaling. Gesink leidde de achtervolging, maar het ontbrak hem aan kracht en ervaring om de Italianen en co weer bij te benen. Wanneer hij ook even leek te parkeren zag het er slecht uit, en zijn achterstand bleef maar oplopen. Vooraan bleken Julich en Sprick de sterksten, maar de Fransman besloot erbij te gaan liggen en zag het zestal troonpretendenten voorbijstuiven. Die raapten Kohl en Julich op, en bleven hun voorsprong uitdiepen op de achtervolgers. Gesink, verzeild in een tweede groepje, kon enkel op de steun rekenen van Lhotellerie en zag daar zijn droom aan diggelen geslagen worden. Eenmaal over de streep stond de teller al op bijna anderhalve minuut.

Door het tactisch steekspel met het oog op hun klassement lieten Nocentini en Rebellin, die slechts drie seconden van elkaar verwijderd stonden, de ritzege schieten. Laatsgenoemde mocht uiteindelijk achteraf het podium op om de gele trui af te halen, en kwam daar Chavanel weer tegen. De Franse volksheld counterde een poging van Sanchez en kwam licht afgescheiden en tot groot jolijt van het publiek als eerste over de streep. De Spanjaard, vorig jaar aan het feest in de stad van het filmfestival, werd teleurgesteld tweede voor overlever Julich.

2008-03-15 door Wim Van Vlierberghe