Krijgt Bruyneel zijn C4 bij Astana? Vooralsnog niet!
 
De Tour is nog niet uit de startblokken geschoten, of er is weer ophef in de maak. Net zoals voor de start van de Giro gaan er weer geruchten de ronde over de toekomst van het Kazachse wielerteam Astana. Blijft de ploeg bestaan met nieuwe sponsors? Wordt het team opgesplitst in twee verschillende ploegen? Of wordt het hele handeltje opgedoekt?

Geldzorgen

Even schetsen: Eind april werd duidelijk dat er hommeles was tussen de grote bazen in Kazachstan en de tandem Bruyneel/Armstrong. De geldschieters van het wielerteam draaiden de kraan dicht, waardoor de renners geen loon meer uitbetaald kregen. De financiële economische crisis werd aangehaald als hoofdreden, maar er bleek meer aan de hand te zijn.


Al snel staken er geruchten de kop dat de ware toedracht van de hele geldproblematiek bij de gevallen wielerheld Alexandre Vinokourov lag. De Kazach, die in de Tour van 2007 positief testte op bloeddoping, zou druk op de geldschieters hebben uitgeoefend om hun financiële injectie in te trekken. ?Zolang ?Vino? geen deel uitmaakt van het wielerteam, krijgt de ploeg geen cent?, moet de gedachte daaromtrent geweest zijn. Vinokourov, de man die aan de wieg stond van de oprichting van Astana (na de dopinghetze bij het Liberty Seguros van Manolo Saiz), zou in zijn strijd voor een plekje bij de ploeg bovendien kunnen rekenen op de Kazachse autoriteiten.

Vertrekt Bruyneel?

Allemaal goed en wel, ware het niet dat niet iedereen met ?de terugkeer van Vinokourov? kan leven. Ondermeer teammanager Johan Bruyneel staat lijnrecht tegenover het idee en dat stoot de ?tegenpartij? tegen de borst. In de Franse sportkrant L?Equipe laat de Kazachse wielerfederatie dan ook weten dat ze de man liever kwijt zijn. ?Hij heeft een slecht beeld van ons land opgehangen. Hij zou beter vertrekken. Terug naar de Verenigde Staten.?

Ook Vinokourov is niet echt positief over de Belg. ?Ik wil kost wat het kost bij Astana terugkeren. Ik sluit niet uit dat Bruyneel daar niet mee kan leven. Als dat zo is, zal hij maar andere oorden moeten opzoeken.? En vrijdag ? de dag voor de Tourstart - was het dan zover? de eerste verhalen van het ontslag van Johan Bruyneel bij Astana liepen binnen. Maar dat bleek vooralsnog niet te kloppen.


Contador mag blijven

Feit is echter dat Bruyneel nog steeds onderhandelt met nieuwe geldschieters om een nieuwe (?) ploeg op te richten. De onderhandelingen met Livestrong (het kankerfonds van Armstrong) en Nike (sportkleding) lopen nog steeds, en de kans is niet onreëel dat er op termijn een afscheuring plaats vindt. Een deel van de ploeg zou kunnen meeverhuizen, al wil president Nursultan Nazarbaiev graag Alberto Contador bij het huidige Astana houden.

?Hij kan onze enige kopman worden voor de Tour de France van het komende jaar. Op die manier kan hij kiezen welke renners die hij rond zich wil scharen (een sneer naar Bruyneel die Contador?s kameraad Noval niet zijn selectie voor de Tour stak) ? De nieuwe structuur van Astana (zonder Bruyneel), zou volgens L?Equipe al in september de baan op kunnen. Met ?Vino? als kopman in de Vuelta.

Komt het ooit zo ver? Er is nog veel voer voor meer speculaties?

2009-07-03 door Kristof Wagemans