Cavendish pakt twee op twee na putsch
 
Het is al Columbia dat de klok sloeg in de derde rit van de Tour. De ploeg reed een groot deel van het peloton uit de wielen, Mark Cavendish maakte net als gisteren af.

Niets aan te doen

Het startschot voor de derde Touretappe werd gegeven in Marseille. De eerste koershelft bestond uit een paar hellingen, om vervolgens op biljartvlakke wegen koers te zetten naar La Grande-Motte. Daar werd na 196,5 kilometer een nieuwe massasprint verwacht, dus waren alle ogen vanzelfsprekend gericht op Mark Cavendish.

Op aangeven van Maxime Bouet werd al in de eerste kilometer de gebruikelijke vroege ontsnapping op gang getrokken. De Franse tweedejaars van Agritubel kreeg het gezelschap van landgenoot Samuel Dumoulin (Cofidis), de Nederlander Koen de Kort (Skil-Shimano) en even later ook Ruben Perez (Euskaltel). Het peloton liet begaan en zag het kwartet bijna dertien minuten wegrijden.

Aanvankelijk knapte het Saxo Bank van leider Fabian Cancellara alle werk op, maar met nog zeventig kilometer te gaan verschenen ook de sprintersploegen op het voorplan. Een valpartij van enkele Lamprerenners, waaronder kopman Marzio Bruseghin, zorgde ondertussen voor enige opschudding.

De echte opschudding kwam er toen Team Columbia een waaier trok. De hele ploeg ging op pad met een twintigtal andere renners en reed in een ruk naar de kopgroep. Met Thor Hushovd (Cervélo) was er maar één concurrent voor Cavendish mee, de enige favoriet op eindwinst die zich niet liet verrassen was ene Lance Armstrong.

Het verschil met het peloton schommelde lange tijd rond de twintig seconden, maar toen Astana groen licht gaf aan 'The Boss' mochten ze er achteraan een kruis over maken. Ploegmaat Alberto Contador en de andere troonpretendenten kregen uiteindelijk een dreun van bijna driekwart minuut. Cancellara was wel van de partij en blijft in het geel.

In de sprint leek Hushovd maar even een bedreiging te vormen voor Cavendish. De Britse sprintbom beloonde de collectieve prestatie van zijn ploeg met een een twee op twee en draagt de groene trui al stevig om de schouders. Cyril Lemoine bezorgde Skil-Shimano, dat ook verrassend sterk was vertegenwoordigd, de derde plaats.

2009-07-06 door Wim Van Vlierberghe