Chavanel met machtige dubbelslag in Parijs-Nice
 
Sylvain Chavanel heeft de derde rit van Parijs-Nice gewonnen. De Fransman van Quick Step bleef Juan Antonio Flecha en Sebastian Langeveld voor in een groep van zeven.

Coup Rabobank niet beloond met etappezege

Ondanks het degelijke weerbeeld van gisteren, vertrokken de renners vandaag in de stromende regen. Dit zonder onder andere Joost Posthuma (Rabobank), die ziek de koers heeft verlaten. Na zestien kilometer trokken Jurgen Roelandts (Silence), Maciej Bodnar (Liquigas), Christophe Le Mével (Française des Jeux), Stéphane Augé (Cofidis) en Tom Veelers (Skil) in de aanval. Het zevental zou al snel uitlopen naar een maximale voorsprong van zeven minuten, vooraleer Astana, Columbia en Cérvelo de boel op gang trokken.

Met nog 45 kilometer voor de boeg besloot Rabobank het tempo omhoog te gooien. Met vijf man draaide de Nederlandse bankiersploeg vol rond op het kop van het peloton en verdeelde het peloton net als maandag in waaiers. Inmiddels verloren vele favorieten de aansluiting met de 'groep Rabobank'. Onder andere leider Alberto Contador (Astana) en Cadel Evans (Silence) moesten vol in de beugels om het gat proberen te dichten met de beukende mannen van Rabobank vooraan.

De koplopers kwamen al snel in zicht en werden op 29 kilometer van de aankomst gegrepen. Sylvain Chavanel, Kevin Seeldraeyers (Quick Step), Sebastian Langeveld, Juan Antonio Flecha, Garate (Rabobank) en Marcus Burghardt (Columbia) bleven uiteindelijk vooraan over, vroege vluchters Augé en Roelandts waren ook nog bij machte om aan te pikken. Met nog twintig kilometer te gaan volgden Contador en de zijnen op een halve minuut.

Achterin zou de organisatie nooit worden teruggevonden. De voorsprong liep uit tot iets meer dan één minuut met nog vijf kilometer te gaan, toen ook Burghardt de voorste gelederen moest laten lopen door een lekke band. Quick Step en Rabobank gaven elkaar geen duimbreed meer toe en zodoende mondde de rit uit in een sprint met zeven.

Daar trok Chavanel aan het langste eind door het Raboduo Flecha en Langeveld in de luren te leggen. Het peloton kwam op meer dan een minuut achterstand binnen. In het algemeen klassement is Chavanel nu ook de nummer één, 'La Machine' gaat Garate en Flecha met meer dan dertig seconden voorsprong vooraf.

2009-03-10 door Stefan Bosson